Pri príležitosti Svetového dňa potravín vyhlasuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o., v termíne od 12. 10. 2015 do 16. 10. 2015 tretí ročník súťažno-vzdelávacej aktivity „Hovorme o jedle“. Aktivita je určená pre všetky základné školy so sídlom v Slovenskej republike.
Jej cieľom je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.
„Hovorme o jedle“ je realizované pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornú garanciu prevzali Úrad verejného zdravotníctva SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky a Štátna veterinárna a potravinová správa.
Do projektu sa zapojila aj naša škola. Celý týždeň žiaci 1. – 9. ročníka uskutočňovali aktivity k jednotlivým vyhláseným denným témam.
Pondelok (12. 10. 2015)
vyhlásená denná téma: Chlieb, pečivo, obilniny, ryža, cestoviny, zemiaky - prečo tvoria základňu potravinovej pyramídy.
Utorok (13. 10. 2015)
vyhlásená denná téma: Ovocie a zelenina - prečo potrebujeme 5 porcií denne.
Streda (14. 10. 2015)
vyhlásená denná téma: Mlieko a mliečne výrobky - prečo sú nenahraditeľnou zložkou zdravej výživy. Slovenské mlieko je naše biele zlato.
Štvrtok (15. 10. 2015)
vyhlásená denná téma: Mäso, ryby, vajcia, strukoviny - ich význam vo výžive. Označovanie pôvodu mäsa, rýb a vajec.
Piatok (16. 10. 2015)
vyhlásená denná téma: Cukry - prečo sú dôležitou súčasťou výživy. Niečo zaujímavé o mede.